Balkenende: hypotheekrente is breekpunt

Het CDA zal niet tornen aan de aftrek van de hypotheekrente. Bij de komende kabinetsformatie is dit voor het CDA onbespreekbaar. Dat heeft premier Jan Peter Balkenende (CDA) vrijdag gezegd tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op Radio 1.

Balkenende daagde VVD-leider Mark Rutte uit om de hypotheekrente ook tot breekpunt te benoemen. Die ging daar niet op in. "Wij komen onze afspraken met de kiezer na", zei Rutte. "Dit soort misplaatste stoerheid hebben wij niet nodig."

Volgens Rutte wil het niets zeggen als het CDA iets uitroept tot een breekpunt. Hij wees erop dat het CDA voor de vorige verkiezingen beloofde de AOW intact te laten, terwijl het kabinet later toch heeft besloten de AOW-leeftijd te verhogen.

Balkenende noemde beperking van de hypotheekrenteaftrek een 'domme maatregel', zeker gezien de economische crisis. "Als je onrust wil veroorzaken, moet je nu beginnen over de hypotheekrente."

PvdA-lijsttrekker Job Cohen kwam onder vuur van Balkenende en Rutte omdat hij terugkwam van het PvdA-plan voor een inkomensafhankelijk eigen risico bij de zorgverzekering. De PvdA heeft ontdekt dat het te weinig oplevert en is nu voor een eigen risico van 210 euro.

Rutte en Balkenende vroegen zich hardop af hoe vaak de PvdA nog van mening gaat veranderen. Zij wezen erop dat de PvdA afgelopen week al de bezuinigingsplannen heeft aangepast. Ze wilden weten hoe vaak de PvdA de plannen nog gaat veranderen. Dit was de laatste keer, zei Cohen daarop.

Rutte haalde in één moeite door uit naar het CDA. "Eén ding moet je Balkenende nageven: alle nare maatregelen staan bij het CDA gewoon in het programma", zei Rutte.