Mei extreem koud begonnen

Mei is dit jaar uitzonderlijk koud begonnen. De gemiddelde temperatuur over de eerste tien dagen bedraagt 8,2 graden Celcius. Sinds 1982 is de eerste decade van mei niet meer zo koud geweest. Normaal is de gemiddelde temperatuur over de eerste tien dagen in mei 11,4 graden. Sinds de metingen in 1901 begon mei slechts zeven keer kouder.

Ook de gemiddelde maximumtemperatuur per dag is met 11,3 graden zeer laag voor begin mei. Slechts in 1979 was die gemiddelde temperatuur met 11 graden iets lager. Normaal ligt de maximumtemperatuur rond de 16 graden begin mei. Ook de nachten verlopen koud. In het oosten is het zelfs verschillende keren tot nachtvorst gekomen.

De kou wordt veroorzaakt door een aanhoudende noordelijke wind. Koude lucht wordt vanuit de Noordzee en Scandinavië Nederland opgeduwd.

Verwacht wordt dat het koude weer voorlopig nog niet voorbij is. Morgen blijven de temperaturen rond of onder de tien graden. Meteoroloog Marco Verhoeff verwacht dat de rest van deze maand ook koud zal verlopen, al gaat de temperatuur volgende week wel iets omhoog.