VVD favoriete coalitiepartij

De VVD is onder alle kiezers, zowel linkse als rechtse, de favoriete partij om in een coalitie plaats te nemen. De PVV wordt het vaakst genoemd als partij die kiezers juist niet in de regering willen hebben. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

Uiteraard zien nagenoeg alle VVD-stemmers hun partij het liefst in de coalitie. Van de CDA-aanhang wil 59 procent dat de liberalen in de regering komen. Bij de D66-stemmers en PVV-stemmers ligt dat percentage respectievelijk op 55 en 70 procent. Onder de mensen die op de SP stemmen is de VVD minst favoriet: van hen ziet 11 procent een plek voor de partij in de coalitie weggelegd.

Voor de peiling van De Hond is onder 2500 personen onderzoek gedaan naar de gewenste regeringscoalities en de partijen die men wel of niet in de regering wenst. Uit een peiling van De Hond eerder deze week bleek dat de VVD en de PvdA de grootste partijen zouden worden met beide 33 zetels.

Volgens De Hond zijn er nu vier mogelijkheden voor een coalitie van drie partijen. In iedere coalitie zit de VVD. Een regering van VVD, CDA en PVV is de meest favoriete. Een kwart van de ondervraagden verkiest deze variant boven andere, zoals PvdA, VVD en CDA of PvdA, VVD en D66.

Op 9 juni worden verkiezingen gehouden.

Volg de verkiezingen ook op het subforum Verkiezingen 2010 op het FOK!forum.