'Russen bevrijdden Europa'

Volgens de Russische president Medvedev is het aan de opoffering van het Rode Leger te danken dat Europa nu niet één groot concentratiekamp is. Hij beweert dit in een interview met een Russische krant.

"Soms wordt de overwinning op de fascisten vooral als succes van het tweede front gepresenteerd, dat de geallieerden in het Westen zijn begonnen", zegt Medvedev in de Russische krant Izvestia. Hij waarschuwt voor geschiedvervalsing en beweert dat de Nazi's hun beslissende nederlaag 'in werkelijkheid' aan het oostfront hebben geleden.

Herdenking
Aanstaande zondag wordt er in Rusland stilgestaan bij de overgave van de Nazi's aan de Sovjets. Hiermee werd de Tweede Wereldoorlog aan het oostfront officieel beëindigd. Bij de herdenking zullen vele hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Onder hen is ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.

Dubbelrol Sovjet-Unie
Hoewel het Rode Leger inderdaad vele veldslagen met de Nazi's heeft geleverd, is de rol van de Sovjet-Unie in WOII niet enkel positief. Stalin sloot in het begin van de oorlog namelijk een niet-aanvalsverdrag met Hitler. Dit heeft er voor gezorgd dat de Duitse oorlogsmachine, mede dankzij de brandstofleveringen uit Rusland, kon opstomen. Hitler verbrak dit verdrag toen hij de Sovjet-Unie in 1941 aanviel.

Geschiedenis herschrijven
Het Kremlin houdt zich tegenwoordig exclusief de slachtoffer- en heldenrol voor. De Sovjet-Unie zou alleen gezien mogen worden als gedupeerde van en overwinnaar op de Nazi's. Om dit te garanderen is er een nieuwe commissie in het leven geroepen door de Russen. Deze draagt de klinkende naam 'de Commissie ter Preventie van de Vervalsing der Geschiedenis ten Koste van de Russische Belangen'. De taak van de commissie is om mensen die 'de geschiedenis herschrijven' te vervolgen.