A'dam stelt spitstarief voor: 15ct/km

De Amsterdamse wethouder Gerson (PvdA) stelt voor om een spitstarief rond de hoofdstad te heffen van vijftien cent per gereden kilometer. De heffing zal zich niet beperken tot de ringwegen, maar moet ook gaan gelden voor de aanvoerroutes.

Als het aan Gerson ligt gaan automobilisten in de toekomst een extra heffing betalen als zij in de spits naar Amsterdam willen rijden. Het voorgestelde tarief moet betaald worden als men op de ringweg rijdt, maar ook op de aanvoerwegen vanuit Volendam, IJmuiden, Bussum en Nieuw-Vennep.

Minister Eurlings heeft al laten weten niets te zien in het plan. "Dit is een megalomane antiautomobilistproef. De ware aard van de PvdA in Amsterdam komt boven." Volgens de minister is in het regeerakkoord afgesproken dat er geëxperimenteerd zou worden met twee tot acht cent per kilometer.

Eurlings zegt dat er totaal geen draagvlak voor het PvdA-plan is. "Ze willen alleen maar meer geld uit de automobilist kloppen." De weggebruikers zonder alternatief zijn straks 'echt de klos', zo zegt Eurlings.