Extreemrechts wellicht tweede partij in Hongarije

Rechtse partijen lijken grote winst te boeken in de Hongaarse parlementsverkiezingen. Zondag is de eerste ronde gehouden.

Van tevoren werd al verwacht dat de centrumrechtse partij van voormalig premier Viktor Orban, Fidesz zou winnen, waardoor de echte vraag was wie als tweede zou eindigen. De extreemrechtse Jobbik-partij blijkt nu een goede kans te maken om direct achter Fidesz te eindigen.

Antisemitisme en gevoelens van haat jegens zigeuners hebben er in het zwaar door de crisis getroffen Hongarije voor gezorgd dat zeer waarschijnlijk de huidige socialistische regering aan de kant wordt geschoven en rechts aan de macht komt. Joden en zigeuners zijn in Oost-Europa van oudsher de zondebokken als er sprake is van zware tijden.

De opkomst van Jobbik is mede te danken aan de populariteit van de Magyar Garda, een extremistische groep waarvan de uniformen doen denken aan die van de Hongaarse nazi's in de jaren veertig van de vorige eeuw. De Magyar Garda werd mede opgericht door Jobbik-leider Gabor Vona, hoewel hij niet langer actief lid is. De partij werd vorig jaar door de rechtbank ontbonden omdat het zich niet aan de wet hield, maar is onder een andere naam blijven bestaan.

Volgens de peilingen zou Fidesz een tweederde meerderheid in het parlement kunnen behalen, waardoor de partij de grondwet en andere wetten kan wijzigen.

Extreemrechts wellicht tweede partij in Hongarije
Extreemrechts wellicht tweede partij in Hongarije (Foto: Novum)