Plantenpartij doet gooi naar Kamerzetels

De dieren hadden al een vertegenwoordiging in de Tweede Kamer en als het aan professor Pieter Baars ligt, wordt na 9 juni ook de stem van de planten gehoord in Den Haag. Samen met een aantal anderen heeft de oud-directeur van het Leidse Nationaal Herbarium een nieuwe politieke partij opgericht met een redelijk voor de hand liggende naam: de Partij voor de Planten (PvdP). Lijsttrekker van de partij is Rolf Roos(!).

Belangrijke thema's van de partij zijn het behoeden van planten voor overbemesting en voor het gebruik als biobrandstof. "Bespaar de planten het leed dat ze daarvoor gekweekt moeten worden. We zijn helemaal van planten afhankelijk, laten we ze dan ook een plantwaardig bestaan teruggeven", aldus Baars. Ander programmapunt is de invoering van een 'tegeltaks', ter compensatie van het feit dat tuinen steeds meer worden betegeld. "Met de tegeltaks willen we het gemeenten mogelijk maken om aan iedere bewoner gratis twee bomen beschikbaar te stellen", zo verklaart Roos het doel van de taks.

De nieuwe partij kan ook zeker de goedkeuring wegdragen van de directeur Natuurbeheer van Natuurmonumenten, Teo Wams. "Als de dieren een partij rechtvaardigen, dan rechtvaardigen planten zeker een politieke partij". Is de PvdP een one issue-partij? Zo zien de initiatiefnemers dat niet. "De meeste keuzes over de inrichting van onze samenleving zijn op de lange termijn namelijk niet los te zien van hun impact op de levende natuur", zo stellen zij. De partij vangt donderdag officieel aan met de campagne.