Google handlanger van de CIA?

Komt er een nieuwe Koude Oorlog, maar dan tussen China en Amerika? Dat was de vraag die het Chinese Volksdagblad zijn lezers gisteren voorlegde.

Volgens de krant, die direct verbonden is met de Chinese  Volkspartij, speelt Google onder één hoedje met de geheime diensten van Amerika. Veel Chinese media keuren de daden van Google niet goed. Dit gaat niet alleen over het feit dat Google is verhuisd naar Hongkong, maar ook over het feit dat Google  zijn zoekresultaten niet meer wilde censureren.

De autoriteiten in Peking begonnen dinsdag al gelijk met het censureren van de zoekresultaten die vanuit Hongkong kwamen. Toch zeggen zij niet politiek betrokken willen te raken bij de zaak. Uit peilingen bleek dat  tachtig procent van de Chinezen hun schouders erover ophaalt. Maar in de buitenwijken van Hongkong klinkt het geluid van verzet. Demonstranten legden bij het kantoor van Google briefjes neer met daarop teksten zoals 'Google gaat nooit verloren' en 'Leve de vrijheid'. Een van de demonstranten was mr Teng Biao, een mensenrechtenadvocaat die enkele jaren geleden is opgepakt door de politie en geïntimideerd. 

Teng zei tegen persbureau Reuters:"Het zal wat ongemak brengen, maar we steunen de actie van Google van harte. Ze geven voorrang aan vrijheid van meningsuiting boven commercie, en we hopen dat dit mensen zal aanmoedigen aandacht te besteden aan de mensenrechten in China."