Prijsdaling koopwoningen neemt af

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in februari gemiddeld 4,2 procent lager dan een jaar eerder, daarmee is de prijsdaling kleiner dan in januari, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

In januari zakte de prijsindex bestaande koopwoningen, die het CBS samen met het Kadaster opstelt, nog 5,3 procent ten opzichte van januari 2009.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan een jaar eerder. De prijsdaling van appartementen was met 3,0 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen daalden met 5,3 procent het meest in prijs.

In alle provincies waren de prijzen lager dan in februari 2009. De grootste daling deed zich voor in Noord-Holland, waar koopwoningen 5,9 procent goedkoper waren. In Zeeland was de prijsdaling met 1,2 procent het kleinst.

Vergeleken met januari 2010 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,2 procent hoger. De prijsontwikkeling in de provincies laat een gemengd beeld zien. Zo waren de prijzen in Limburg ongeveer twee procent hoger dan een maand eerder. In Groningen waren ze echter bijna drie procent lager. De prijsontwikkeling in de overige provincies lag hier tussenin.

Bijna 8.900 bestaande woningen wisselden in februari van eigenaar. Dat is ongeveer evenveel als in februari 2009. Er werden meer appartementen en minder eengezinswoningen verkocht. In januari was het aantal verkochte woningen nog ruim 11 procent kleiner dan een jaar eerder.