Deense krant oneens met excuses cartoon

Achtendertig werknemers van de Deense krant Politiken zijn het niet eens met de excuses die hun krant vorige week heeft aangeboden voor het beledigen van moslims door een spotprent af te drukken van de profeet Mohammed met een bom met brandend lont in zijn tulband.

In een brief die vandaag in de krant is gepubliceerd, zeggen redactieleden dat 'er niets is waarvoor de krant zich zou moeten verontschuldigen' en dat het 'de indruk wekt dat we spijt hebben van onze journalistiek, iets wat absoluut niet het geval is'. Ze voegden eraan toe dat ze bang waren dat de schikking hun redactionele vrijheid in de weg kan staan.

Publicatie van de cartoon in de krant Jyllands-Posten leidde in 2006 tot grote woedde en geweldsuitbarstingen in de islamitische wereld waar op het afbeelden van de profeet -in gunstige of ongunstige zin- een groot taboe rust. Sindsdien kreeg de tekenaar van de cartoon, Kurt Westergaard, politiebescherming. In 2008 drukte Politiken, die ongeveer tweehonderd werknemers heeft, de spotprent opnieuw af toen de politie een plot had blootgelegd om Westergaard te vermoorden.

De excuses van Politiken waren onderdeel van een schikking met een Saudische advocaat van acht moslimgroepen in het Midden-Oosten en Australië die van verschillende Deense kranten excuses hadden geëist voor het plaatsen van de spotprenten.