Agnes Kant stopt als SP-leider

Agnes Kant van de Socialistische Partij (SP) stopt per direct als lijsttrekker en fractievoorzitter van de partij. "Onmiskenbaar wordt de slechte verkiezingsuitslag en lage peiling gekoppeld aan mijn optredens als boegbeeld van de SP", aldus Kant in een persbericht op de SP-site.

De SP doet het beroerd in de peilingen en zal van de huidige 25 zetels in de Tweede Kamer volgens de peilingen nog 10 tot 12 zetels overhouden. Gisteren verloor de partij ook bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Twee jaar geleden nam Kant het stokje over van SP-leider Jan Marijnissen. Doordat ze niet op de kieslijst van de SP wil staan van de komende parlementsverkiezingen van 9 juni, zal Kant de landelijke politiek verlaten. Wie Kant gaat opvolgen is nog niet bekend.

Update 20:36
De voorganger van Kant, Jan Marijnissen, heeft laten weten niet opnieuw fractievoorzitter van de SP te zullen worden. De oudgediende geeft de voorkeur aan een 'nieuwe generatie'.

"Ik heb de functie twee jaar geleden neergelegd wegens gezondheidsredenen. Ik wil mijn gezondheid niet in de waagschaal stellen", aldus een duidelijk aangeslagen Marijnissen.

Marijnissen zei heel treurig te zijn over het besluit van Kant: "De hele fractie is aangedaan. Ik heb grote waardering voor Agnes. Ze heeft de fractie uitstekend geleid. Dit is een enorm verlies."

Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel neemt de rol van Kant niet over. In 2005 voerde hij namens de SP nog succesvol de campagne tegen de Europese Grondwet. Morgenmiddag zal de SP bekend maken wie de fractie wel gaat leiden.


Agnes Kant stopt als SP-leider