'Verwaarlozing bij verpleeghuis onderzocht'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt een klacht over verwaarlozing bij een Haags verpleeghuis. Dat schrijft De Telegraaf vandaag. Het ziekenhuis Bronovo, waar het verpleeghuis onder valt, wil alleen bevestigen dat een klacht bij de inspectie is ingediend.

Het verpleeghuis Nebo heeft onlangs een nieuwe directeur aangesteld. Die onderzoekt verschillende klachten van familieleden en bekenden van patiënten. Volgens een woordvoerder gaat het om enkele klachten waar ze niet op in kan gaan. "Want ze zijn zo specifiek dat ze meteen tot de patiënten te herleiden zijn."

De Telegraaf schrijft over een trombosebeen van een hoogbejaarde suikerpatiënte. Dat zou zo lang zijn genegeerd dat het onlangs in een ziekenhuis moest worden afgezet. Verder zouden er klachten zijn over bejaarden die lang in een vieze luier moeten rondlopen. Ook komen volgens de krant vaak valpartijen voor in het verpleeghuis.

De zorg van het verpleeghuis zit volgens de woordvoerder niet meer op het niveau dat de medewerkers, de patiënten en hun familieleden zouden willen. Dat zou komen door bezuinigingen, opgelegd door minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA). "De nieuwe directeur bekijkt momenteel samen met de staf hoe we de zorg zo kunnen organiseren dat die weer aan onze eisen voldoet." Of de zorg ondermaats is, wil ze niet zeggen.

Het verpleeghuis behandelt onder andere demente bejaarden en mensen die na een behandeling langdurig moeten worden verpleegd.