De Jager roept DNB en AFM op matje

Minister Jan Kees de Jager van Financiën heeft bestuurders van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiele Markten (AFM) ontboden op het ministerie om uitleg te geven over de tegenstrijdige adviezen over chief executive Gerrit Zalm van ABN Amro Bank.

Dit zegt de kersverse minister vandaag in een vraaggesprek met televisiezender RTL. "Ik heb ze gevraagd langs te komen", aldus De Jager. Hij zegt 'zeer ongelukkig' te zijn met de constatering dat de toezichthoudende instanties een tegenstrijdig oordeel over Zalm hebben geveld, in het bijzonder over zijn rol bij de ondergang van de DSB Bank vorig jaar.

Professor Michiel Scheltema rapporteerde zijn bevindingen, over het oordeel dat DNB velde over Zalm, aan de minister die hierop vandaag de Tweede Kamer inlichtte. Scheltema ging ook in op de negatieve aanbeveling van de AFM aan DNB over de CEO van ABN Amro, die al voor het omvallen van DSB was overgestapt.

De Jager benadrukt dat het slechts een aanbeveling betrof. "Scheltema zou alleen DNB toetsen, maar heeft daarin de aanbeveling van de AFM meegenomen", aldus de minister. Het eindoordeel van de professor blijft hetzelfde en de minister sluit zich daarbij aan: Zalm kan aanblijven.

Dat de indruk is gewekt dat toezichthouders verdeeld zijn en er iets rond de integriteit van Zalm niet in de haak is, is volgens de minister 'betreurenswaardig'. Toch zegt hij niet verrast te zijn geweest over de uitkomst van het onderzoek van Scheltema.

Volgens De Jager was de reactie van de beurswaakhond onnodig. "De AFM had anders kunnen reageren", aldus de minister. "We moeten voorkomen dat zoiets weer gebeurt."

De Jager werd afgelopen weekeinde beëdigd als demissionair minister van Financiën. Daarvoor was de CDA-politicus staatssecretaris op hetzelfde ministerie.