Canada wint ijshockeygoud

Team Canada heeft als gastland van de Olympische Spelen in Vancouver de voor hun belangrijkste gouden medaille gewonnen: die van het ijshockey. De maker van het winnende doelpunt in overtime was Sidney Crosby, die de rest van de wedstrijd eigenlijk onzichtbaar was.

In de eerste periode kwamen de Canadezen via Jonathan Toews op voorsprong. Hij ramde een rebound van een schot van Mike Richards achter de wederom uitstekend keepende Ryan Miller. Canada bleef de bovenliggende ploeg in deze periode, maar verder werd er niet meer gescoord. In de tweede periode was er eenzelfde beeld in het begin. Canada was iets sterker en had de wat betere kansen en liepen uit naar 2-0 via een goal van Corey Perry.

Aan het einde van deze periode werd Team USA steeds sterker, en dit leidde dan ook tot de 2-1. Ryan Kessler veranderde een schot van Patrick Kane van richting, waardoor goalie Roberto Luongo kansloos was. Amerika drong hierna steeds meer aan, maar de nerveus keepende Luongo wist zijn doel verder schoon te houden in deze periode.

In de derde periode werd verwacht dat de Verenigde Staten verder door zouden proberen te drukken, maar Canada had zijn zaakjes weer goed op orde inmiddels. Canada was zelfs de bovenliggende ploeg en had twee schoten op de paal. Amerika leek zelfs wat onmachtig. Pas toen goalie Ryan Miller aan het einde van de wedstrijd uit het doel werd gehaald voor een extra aanvaller gingen de Amerikanen naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Deze viel prompt met nog 25 seconden te gaan. Na een klutssituatie voor het doel scoorde Zach Parise de treffer die zorgde dat er een overtime periode nodig was.

In de overtime werd vier tegen vier gespeeld, en dat leek in het voordeel van Team USA dat iets meer snelheid bezit. Uiteindelijk scoorde echter Sidney Crosby, die gezien de torenhoge verwachtingen een tegenvallend toernooi speelde, de winnende treffer.