AZ vrijuit in zaak De Zeeuw

De zaak tegen AZ, betreffende de kwetsende spreekkoren tegen Demy de Zeeuw in oktober in de wedstrijd tegen Ajax, is door de KNVB geseponeerd. De aanklager betaald voetbal is van mening dat de club tijdens én na afloop van de wedstrijd voldoende in het werk heeft gesteld om de daders op te sporen en te bestraffen.

De Nederlandse voetbalbond heeft wel zestien landelijke stadionverboden opgelegd aan AZ-supporters. Naast het stadionverbod kunnen ze vanaf februari, op initatief van AZ zelf, ook een alternatief traject bewandelen. Mocht een van de supporters het traject met succes doorlopen dan zal het resterende gedeelte van het stadionverbod worden omgezet in een voorwaardelijke straf.

"Het feit dat AZ de daders gevonden en bestraft heeft is een goede zaak; het moge duidelijk zijn dat dit gedrag niet getolereerd wordt. De KNVB is erg te spreken over het alternatieve traject waar AZ mee bezig is. De club denkt hiermee buiten de vaste lijnen en onderstreept het maatschappelijk belang van de betaaldvoetbalorganisaties: iets wat wij als bond zeker stimuleren", aldus een woordvoerster van de KNVB.