Kamer eist uitleg over coalitieruzie

De Tweede Kamer wil vandaag nog een debat met premier Jan Peter Balkenende (CDA) en de twee vicepremiers over de onenigheid in de coalitie waartoe het rapport-Davids heeft geleid.

Coalitiepartij PvdA is boos over de reactie die Balkenende gisteren gaf op de bevindingen van de commissie-Davids. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, de aanvrager van het debat, vindt dat niet kunnen, omdat het kabinet volgens de grondwet met één mond hoort te spreken. Pechtold wil nu weten wat de mening van het kabinet is. De rest van de Kamer steunt hem daarin.

Voor het begin van het debat wil de Kamer schriftelijk tekst en uitleg van Balkenende en de vicepremiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie). Hoe laat het debat begint, is nog niet duidelijk.

SP-fractievoorzitter Agnes Kant hekelde ook de politieke chaos waartoe het rapport-Davids heeft geleid. "Zo'n soepzootje heb ik lang niet gezien." PVV-leider Geert Wilders noemde het 'teleurstellend dat het kabinet nog niet is gevallen'.

De commissie-Davids publiceerde gistermorgen een kritisch rapport over de politieke steun die het eerste kabinet-Balkenende in 2003 gaf aan de Amerikaans-Britse aanval op Irak. Volgens de commissie heeft het kabinet destijds de Tweede Kamer niet goed geïnformeerd en deugde de juridische onderbouwing niet.

Premier Balkenende liet diezelfde middag weten dat hij zich niet kon vinden in de voornaamste conclusies van de commissie-Davids. Dat leidde tot woede bij de PvdA, die het juist wel eens is met de bevindingen van de commissie. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer eiste een nieuwe reactie van Balkenende.

Balkenende en de twee vicepremiers hebben vanmorgen urenlang overlegd over de zaak. Waarschijnlijk wordt het overleg nog hervat voordat het Kamerdebat begint.