Duitse bewaarplicht op losse schroeven

Het is maar zeer de vraag of de bewaarplicht in Duitsland van kracht wordt. Vorige week hield het Duitse Constitutionele Hof een hoorzitting over de Wet bewaarplicht en was daarin zeer kritisch. De vraag die speelt is of de implementatie van de Dataretentierichtlijn verenigbaar met de Duitse grondwet en de fundamentele rechten van de mens is. De President van het Hof noemde de bewaarplicht een invasief elektronisch opsporingsmiddel en beperkte tijdens het voortraject al twee keer de toepassing van de wet.

Zowel voor- als tegenstanders kwamen aan het woord, waaronder merkwaardig genoeg ook de contentindustrie, zo merkt de Nederlandse privacywaakhond Bits of Freedom (BoF) op. Volgens tegenstanders kan er via de bewaarplicht een compleet beeld ontstaan van het sociale gedrag en netwerk van burgers, omdat uit de data afgelezen kan worden waar iedere burger zich op welk moment bevindt. Daarnaast is misbruik van verzamelde gegevens en hun gebruik voor andere doeleinden waarschijnlijk. Dit wordt mede in de hand gewerkt omdat telecombedrijven met deze wet veel meer data kunnen verzamelen dan voor de opsporing relevant is.

Voorstanders lieten weten dat de wet wel belangrijk is. Volgens opsporingsdiensten moet het internet geen vrijstaat worden. Ook de contentindustrie kwam aan het woord en merkte op dat de bewaarplicht kan bijdragen in de handhaving van auteursrechten. "Het handhaven van auteursrechten met telecomgegevens is bovendien een klinkend voorbeeld van function creep, waar tegenstanders van de wet altijd voor waarschuwden. De gegevens mogen immers uitsluitend gebruikt worden om zware misdrijven en terrorisme op te sporen", zegt BoF.

Eén van de rechters stelde aan landsadvocaat Christopher Moeller de vraag waar de grens van de verzameldrift van de overheid ligt. Daarop moest de advocaat erkennen dat de wet de fundamentele vrijheden van burgers beperkt. Tijdens de verdediging van de implementatiewet bleven de rechters uiterst kritische vragen stellen. De definitieve uitspraak wordt over twee tot drie maanden verwacht. "Al duidt de hoorzitting van gisteren en de verslaggeving daarover erop dat de Duitse implementatiewet op losse schroeven staat", aldus BoF.

Met bank aan Pjet voor de submit! 

 

Submitter:  Bron: security.nl