Uruzganmissie NL: 110 burgerdoden

RTL Nieuws heeft na jaren aandringen bij het ministerie van Defensie een overzicht gekregen van het aantal burgerdoden in Uruzgan door Nederlandse militairen. Uit de cijfers blijkt dat er 110 mensen zijn omgekomen en 90 Afghaanse burgers raakten gewond. Het ministerie spreekt inmiddels zelf over 120 doden en 80 gewonden, maar "Defensie heeft niet de pretentie dat deze registratie volledig of accuraat is."

In totaal vielen er sinds 2007 volgens de Verenigde Naties 1.675 burgerslachtoffers door toedoen van de coalitietroepen. De meeste burgerslachtoffers door Nederlandse militairen vielen bij de slag om Chora in 2007. Zeventig burgers kwamen om en veertig raakten gewond.

Uit de gegevens die het ministerie heeft verstrekt blijkt ook dat er in totaal voor 350.000 euro aan schadevergoedingen is uitgekeerd. Zo krijgt de familie van een omgekomen burger 1.500 dollar, ongeveer een jaarsalaris. Defensie ziet dit niet als compensatie: "Immers binnen het Nederlandse systeem wordt een mensenleven niet geldelijk gewaardeerd, maar is veeleer bedoeld als bijdrage in het toekomstig levensonderhoud van de nabestaanden."

Ook voor andere zaken worden burgers in Uruzgan schadeloos gesteld. Zo werd er bijvoorbeeld geld uitgekeerd voor de dood van twee schapen (160 dollar), voor ingetrapte deuren (50 dollar), voor een vernield marihuanaveld (100 dollar) en voor schade aan een irrigatiekanaal (400 dollar).

De volledige lijst met burgerslachtoffers staat hier (pdf) en de lijst met vergoeding staat hier (pdf).