Proces Demjanjuk wordt weer hervat

Het proces tegen de vermeende oorlogsmisdadiger John Demjanjuk (89) in München wordt vandaag hervat. De derde procesdag op 2 december was stilgelegd wegens ziekte van de in Oekraïne geboren beklaagde.

Rechter Ralph Alt zei toen dat Demjanjuk van de gevangenisarts niet vervoerd mocht worden, omdat er een infectie dreigde. Demjanjuk klaagde over hoofdpijn en pijn aan zijn ledematen. Slachtoffers en nabestaanden, die zich als medeaanklagers bij de zaak hebben gevoegd, reageerden teleurgesteld op het uitstel.

Als kampbewaker in het nazivernietigingskamp Sobibor in het bezette Polen zou Demjanjuk betrokken zijn geweest bij de moord op 27.900 Joden, onder wie een groot aantal Nederlanders. Volgens de aanklager zag de beklaagde er op toe dat Joden van de treinen werden gehaald, zich uitkleedden en naar de gaskamers werden gebracht.

De advocaten van Demjanjuk eisen seponering van de zaak. Hun cliënt zou al in Israël voor dezelfde misdaden zijn aangeklaagd en veroordeeld. Hiermee zou het proces in München in strijd zijn met de grondregel dat een verdachte nooit twee keer kan worden aangeklaagd voor dezelfde misdaad. Bovendien zou justitie Demjanjuk op illegale wijze in handen hebben gekregen, omdat hij onder dwang uit de Verenigde Staten naar Duitsland is gebracht.
Submitter:  Bron: ANP