Ferrari: "Mosley schuldig aan vertrek Toyota"

Ferrari beschuldigt oud-FIA-president Max Mosley er van dat hij er voor gezorgd heeft dat Honda, BMW, Bridgestone en Toyota uit de Formule 1 verdwenen zijn of van plan zijn dat te gaan doen. Ferrari denkt dat het aan het beleid ligt wat onder de Brit gevoerd is.

Ferrari gaf op haar eigen site haar mening over het vertrek van Toyota. "In realiteit is het gestaag vertrekken van de teams en aanverwante bedrijven vooral het resultaat van de oorlog tegen de grote autofabrikanten door degenen die de sport managen, en niet het gevolg van de recessie die de Formule 1 nu treft."

"Formule 1 blijft belangrijke verliezen lijden: in de laatste twaalf maanden hebben we al afscheid moeten nemen van Honda, BMW, Bridgestone en nu ook Toyota. En wat krijgen we ervoor terug? Lotus (althans niet meer dan de naam), US F1 en Manor."

"Je kunt stellen dat we op dezelfde voet verder kunnen omdat er genoeg deelnemers zijn, maar zo werkt het niet helemaal. Bovendien moeten we volgend jaar in Bahrein nog maar zien of er wel zoveel deelnemers zijn en of ze ook daadwerkelijk het einde van het seizoen halen."

Ferrari haalt bij haar betoog zelfs het verhaal van Agatha Christie over de tien kleine Indiaantjes. "In Christie’s boek wordt de schuldige pas gepakt als iedereen al vermoord is, de een na de ander. Moeten we wachten tot dit gebeurt of moeten we het Formule 1-boek schrijven met een ander einde?"

Dit statement is een aanval op zowel de FIA als Mosley. De oud-president had het einde van Toyota al aan zien komen en hamerde flink op bezuinigingen. De FIA gaf gisteren een verklaring uit waarin ook zij het belang van bezuinigingen in de Formule 1 onderkenden en aangaven er mee door te willen gaan.