Sony over 2010: "Natal en Wii in de problemen"

John Koller is het hoofd van de PlayStation marketing afdeling in de US en heeft in een interview een inzicht gegeven in de plannen die Sony heeft voor 2010. Het afgelopen jaar was wat betreft de PlayStation 3 redelijk succesvol, met stijgende verkopen en een grote aanbod aan goede games zoals inFamous en Uncharted 2. Naast het aanbod van games zijn er natuurlijk nog een hoop zaken meer in 2010 een rol zullen gaan spelen. Voor een compleet interview verwijs ik graag naar de bron, maar hieronder staan eigenlijk de belangrijkste punten.

De strategie
Op de vraag hoe het momentum in de verkopen van de PS3 gehandhaafd zou kunnen worden geeft hij in principe aan dat de strategie van 2009 gevolgd zal blijven volgen. Waar de PS3 voor 2009 voor veel consumenten een duur, vaag, erg hi-tech apparaat was, heeft Sony getracht om meer duidelijkheid te verschaffen wat de PS3 nu eigenlijk is en kan en door middel van de Slim en bijbehorende prijsverlaging de drempel ook meteen een stuk lager gelegd om er een aan te schaffen.

PlayStation Network en motion control
Het komend jaar zal ook het jaar van PlayStation Network worden volgens Koller. PSN zal nog duidelijker een centrale spil zijn binnen de PlayStation franchise. Voorbeeld is de PSPGo, die volledig afhankelijk is van het PSN. Er zullen een flink aantal zaken aan PSN toegevoegd worden waar volgens Sony de consument op zit te wachten. Dus samen met motion control en 3D gaming is PSN een groot focuspunt. Er is op de diverse beurzen en demo's al het een en ander getoond van de motion-control oplossing van Sony. Maar is tot op heden nog niets bekend over games die dit zullen gaan ondersteunen. Helaas blijft Koller daar erg vaag over, maar er zal een toolkit uitkomen waarmee developer ook bestaande games uit kunnen breiden met motion-control functionaliteit. De oplossing van Sony zal ervoor zorgen dat de gamer zich als het ware daadwerkelijk in de game bevindt, en volgens Koller gaat Sony daar verder in dan Nintendo en Microsoft zodat deze laatste twee moeite zullen hebben om Sony daarin te evenaren.

PlayStation 2 en backward compatibility
De PlayStation 2 zal ook in 2010 nog volop ondersteund worden. Door de prijsverlaging van de PS2 zijn deze verkopen ook prima gebleven en voldoende reden voor Sony om nog steeds nieuwe titels uit te brengen, zowel first party als door third party ontwikkelaars. Tevens worden huidige kopers van de PS2 gezien als potentiële toekomstige kopers van de PS3 en PSP. De vraag die logischerwijs daarop volgt kaart de backwards compatibility van de PS3 aan. Koller geeft aan dat het voortdurende succes van de PS2 er niet noodzakelijkerwijs voor zorgt dat er geen backwards compatibility is na de eerste lading PS3's. Volgens hem ligt het met name aan het spelaanbod voor PS2 en PS3. Er zijn zoveel PS2-titels dat de gamer die deze wil spelen dat waarschijnlijk toch wel op de goedkopere PS2 zal doen. Een PS3-bezitter heeft intussen al zoveel keuze uit PS3-titels dat deze veel minder snel een PS2-titel zal gaan spelen. Deze titels zijn kwalitatief ook zo hoog dat de vraag vanuit de markt naar backwards compatibility erg klein en eigenlijk te verwaarlozen is.

Software- en hardwareontwikkelingen
Er zijn een aantal belangrijke titels gepland voor 2010. God of War III is waarschijnlijk wel de grootste en zal volgens Koller een fantastisch einde zijn van de trilogie. Hij heeft al meerdere personen de game zien spelen en daar superenthousiast over zien worden. Verrassend genoeg noemt hij ook Uncharted 2 nog als belangrijke titel omdat de verkopen daar blijkbaar toch nog hoog van liggen zodat deze een belangrijke rol zal spelen in het begin van 2010 om het marktaandeel te vergroten. Verder zullen er op korte termijn geen schokkende zaken te verwachten zijn zoals een drastisch aangepaste PS3, PSP om maar niet te spreken over een eventuele PS4. De focus voor 2010 ligt op uitbreiding van het PSN, motion control, de PSPGo die het beter doet dan Sony zelf verwacht had.