Verhagen ontvangt Israëlische ambtgenoot

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken ontvangt vandaag in Den Haag zijn Israëlische ambtgenoot Avigdor Lieberman. Ze spreken op het departement in Den Haag onder meer over het vastgelopen vredesproces in het Midden-Oosten, de slechte humanitaire situatie in de Gazastrook, de mensenrechten en het nucleaire programma van Iran.

Lieberman zal daarna op eigen verzoek de Tweede Kamer bezoeken, waar hij wordt ontvangen door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Kamerleden van de commissie buitenlandse zaken spreken met de bewindsman in een besloten bijeenkomst.

De Tweede Kamer is verdeeld over de acties van Israël tegen de Palestijnen. Een meerderheid is het eens met de steun van Verhagen aan Israël en zijn weigering om te spreken met Hamas, die de scepter zwaait in de Gazastrook. De PvdA, SP en GroenLinks vinden dat Nederland het gesprek wel moet aangaan.

Lieberman komt nu uit Denemarken. Eerder bezocht hij al Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Tsjechië. Israël wil graag de banden met de EU verstevigen maar er is weerstand tegen een verdrag dat dit mogelijk moet maken.

  (foto: ANP)