AZ-belgen: "Goed mis bij België"

AZ is dit seizoen een oase van rust en is positief voor de Belgische spelers van de club, die het verschil met de omstandigheden bij de Rode Duivels schrijnend vinden. Gill Swerts, Sebastien Pocognoli en Maarten Martens komen als ze zich bij de Rode Duivels melden van de hemel in de hel.

Sebastien Pocognoli werd in de Belgische pers recent zelfs gekraakt door Stijn Stijnen, die zei dat de linksback na de tweede pandoering tegen Bosnië-Herzegovina had lopen lachen in de kleedkamer. De Franstalige speler zou daarbij zelfs neus aan neus hebben gestaan met Timmy Simons van PSV. "Klopt niets van", zei de AZ-Belg. "Maar als ze zo in de pers beginnen te praten, is er iets niet goed. Ik heb wel wat afkeurende gebaren gemaakt naar onze keeper."

De linksback trekt een harde conclusie en laat, net als ploeggenoot Maarten Martens, blijken dat het bij de Duivels behoorlijk mis is. Hij zegt: "Bij ons nationaal team is de cohesie niet goed, waar dat bij AZ juist wel het geval is. Dit zou in Alkmaar nooit gebeuren. Akkefietjes horen in de kleedkamer te blijven. Wij zijn bij AZ één groep, met een geweldige beleving. Daarom heb ik hier ook nooit problemen. En als speler presteer je nu eenmaal beter als je vertrouwen hebt in de groep waar je mee werkt. In Nederland is de mentaliteit heel anders dan in België. Het probleem is: bij de Rode Duivels wil niet iedereen voor iedereen werken."

Ook Maarten Martens voelt zich niet erg thuis bij de nationale ploeg. Vorige week moest hij beide duels met Bosnië zelfs vanaf de tribune bekijken, terwijl hij topfit was. "Bizar? Ja, bizar kun je het inderdaad wel noemen. Telkens heb ik het gevoel, dat ik in een andere wereld ben beland als ik naar mijn vaderland terugreis."

"Toen ik in Bosnië doorhad dat ik er weer naast kwam te staan, ben ik me meteen gaan focussen op de wedstrijd van AZ. Hier heb je een goede visie en duidelijkheid en ik ben een speler die dat nodig heeft. Jammer, dat het zo moet lopen in ons vaderland", aldus de technische middenvelder, die bij AZ onomstreden is.