De antwoorden van ...

Eind december konden jullie vragen stellen aan atleet Bram Som. De sportcrew heeft de leukste vragen uitgekozen en deze voorgelegd aan Bram. Hieronder zijn antwoorden.

1. Wat is het moeilijkste deel van een 800 meter race?
Het moeilijkste deel is van 400-600 want hierin moet je je positie kiezen voor het laatste stuk. Als je op 600 meter achteraan loopt het je het niet meer zelf in de hand om de race te winnen. Daarom moet je zorgen dat je op 600 meter eerste tweede of derde loopt.

2. Waarover moet je als 800m-loper meer over beschikken? Snelheid of duurvermogen?
Beide aspecten zijn belangrijk. Zowel snelheid als duurvermogen. Het gaat erom dat deze in verhouding zijn. Zo moet je bijvoorbeeld wel 32 minuten kunnen lopen op een 10km maar ook 22 seconden op een 200 meter. Als je merkt dat je wel heel snel bent en niet zo'n goed duurvermogen hebt is het zinvol dat te gaan trainen. Maar overdrijf niet. Je hoeft geen 29 minuten te lopen op een 10 km, dat maakt niets uit.

3. Heb je er ooit aan gedacht om de overstap te maken naar de 400m of naar de 1500m?
Nee, nooit overwogen omdat ik weet dat de 800 meter mijn beste afstand is.

4. In hoeverre speelt tactiek op de 800 meter een rol op een toernooi en welke tactiek werkt voor jou daar het best?Een hele grote rol. Tijdens een toernooi gaat het niet om tijden maar om plaatsen. Voor mij is de beste tactiek om ervoor te zorgen dat ik 200 meter voor het einde een goede positie heb. Dat wil zeggen bij de eerste 3. Daarvoor zo min mogelijk energie verspillen, en het laatste stuk alles uit de kast.


5. Wat kun je adviseren aan iemand die de 800 meter op hoog niveau wil rennen?
Zoek goede begeleiding om je heen. En maak een hele goede afstemming tussen werk of studie en trainen. Rust is een hele belangrijke factor. Topsporter ben je 24 uur per dag. Dus niet alleen tijdens de training.

6. Je werkt ook voor het leger. In hoeverre is je werk zo ingedeeld dat je optimaal kunt trainen?
De Defensie Topsportselectie heeft als uitgangspunt dat ik optimaal moet kunnen trainen en presteren. De invulling van mijn werkzaamheden bij de Luchtmobiele Brigade waar ik gelegerd ben is afgestemd op mijn trainingsprogramma. Dus het is een geweldige combinatie.

7. Mocht je geen hinder meer ondervinden van eerdere blessures , hoe schat je je kansen internationaal in , met name Europees ?
Ik heb mijn top nog steeds niet bereikt. Ik ben ervan overtuigd dat ik in staat ben om onder de 1.43 te lopen. Als je dat loopt ben je Europese top en dus ook in staat om in 2010 weer een gooi te doen naar de medailles tijdens het EK in Barcelona.

8. Zou je na je carrière in de topatletiek nog in de sport verder willen (trainer, management oid) of sla je liever een heel andere weg in?
Ik denk het niet. Al zou ik wel altijd blijven sporter natuurlijk. Maar ik denk dat ik een hele andere weg in ga slaan.

9. Hoe is je vorm op dit moment, met het oog op de doelen voor de komende tijd? En wat zijn die doelen dan?
Een belangrijk doel is het blessurevrij blijven dit jaar. Ik denk als ik een jaar zonder blessures kan trainen dat prestaties vanzelf komen. Tot op heden ben ik blessurevrij en heb ik ook geen klachten. Dus ik lig op schema. Natuurlijk wil ik mij ook kwalificeren voor de WK in Berlijn.

10. Hoe bevalt het trainen zonder trainer? Of heb je ondertussen al een nieuwe trainer gevonden?
Het is geen enorme verandering, alleen dan dat mijn trainer(s) nu adviseur(s) heten en ik me meer bemoei met mijn eigen schema's! Nu 8 jaar ervaring als topsporter weet je heel veel, wat goed voor je is en wat niet. Maar voor sommige dingen heb je nog wat kennis en hulp nodig. Die mensen heb ik gezocht en daar ben ik heel tevreden mee!

Submitter:  Bron: FOK!sport