Smeekens reed in pak van Wüst

De Nederlandse schaatsploeg heeft nog altijd geen tekort aan oude schaatspakken. Dit liet bondscoach Wopke de Vegt weten. Toch zorgt de pakkenaffaire zo nu en dan voor bijzondere ongemakken.

Zo moest Jan Smeekens zijn 500 meter, die vrijdag werd verreden, in het pak van Ireen Wüst afwerken. Dit probleem is inmiddels uit de wereld geholpen, maar tegelijkertijd werd ook bekend gemaakt dat de schaatsers hun training voorlopig in andere pakken moeten uitvoeren. Op die manier worden de oude pakken, die niet meer zoveel gemaakt worden, gespaard.

De nieuwe pakken van de schaatsers liggen nog altijd ongebruikt in een koffer, omdat de sporters over de slechte pasvorm klagen. Daarnaast accepteert de hoofdsponsor van de KNSB, Aegon, de kleurstelling niet.

Toch liet De Vegt weten dat er geen problemen zijn en dat de bond slechts 'pro-actief' inspeelt op eventuele knelpunten. Jac Orie, coach van de DSB-ploeg, denkt echter dat het lastig gaat worden om het einde van het jaar met de oude pakken te halen. In dat geval is het zelfs zo dat de afspraak, die vorige week tussen de schaatsbond, Aegon en de merkenteams werd gemaakt, niet kan worden nagekomen.

De Vegt zei echter niets van een overeenkomst te weten. Dit bericht werd eerder deze week door zijn collega van de topsportcommissie Tjaart Kloosterboer in de media gebracht. "Ik weet niet waar dit vandaan komt. Maar het klopt gewoon niet. We schaatsen gewoon in de beste pakken."