Donovan en Beckham snappen keuze Gullit

Ruud Gullit maakte afgelopen maandag bekend zijn functie als trainer van Los Angeles Galaxy neer te leggen. David Beckham en Landon Donovon begrepen het besluit van de trainer, maar balen wel van het vertrek van de Nederlander.

Privézaken noopten Gullit om te stoppen met zijn werkzaamheden voor de Amerikaanse voetbalclub. "Het is teleurstellend iemand kwijt te raken, die een goede coach is en tevens een goed mens. Maar dat hoort bij het voetbal," liet Beckham in een reactie weten. "Misschien was zijn afscheid iets te vroeg, maar we wensen hem veel geluk in de toekomst."

Beckham ontkent dat de Nederlandse trainer problemen zijn hebben in de omgang met de spelers van de club. "Hij ging prima om met de spelers. Het is hier voor een trainer uit Europa anders natuurlijk, maar hij paste zich goed aan. Hij koos voor zijn familie, en iedereen weet dat familie eerst komt."

De international van de Engelse nationale ploeg kon, in tegenstelling tot Donovan, goed met Gullit opschieten. De Amerikaan had met name in het begin moeite met de komst van de Nederlander. "In het begin had ik wat moeite met hem. Hij was een beetje hard tegen mij. Maar hij behandelde me met respect en daarom kon ik het wel hebben. Op het eind was onze relatie zelfs goed, moet ik eerlijk zeggen."

Donovan vervolgde: "Het was wel moeilijk voor hem. Hij kwam in een totaal andere situatie terecht, dan hij gewend was. Als je veertig jaar op een bepaalde manier met voetbal bezig bent geweest en je komt hier, waar je niet de spelers kunt krijgen die je wil, waar je niet kunt doen die je wil, een beperkt budget hebt en tal van andere verschillen, dan is het gewoon erg moeilijk. Ik begrijp zijn frustraties wel. Er zijn maar weinig buitenlandse trainers die het hier direct goed doen."

Toch heeft het vertrek van Gullit er niet voor gezorgd dat Los Angeles Galaxy beter is gaan presteren. De ploeg wist het laatste duel, tegen Los Angeles Chivas, niet te winnen. Na negentig minuten stond er 2-2 op het scorebord.