Rusland en Canada in finale WK ijshockey

Nadat Rusland zich eerder al plaatste voor de finale van het WK ijshockey in Canada, heeft het thuisland zich ook naar de eindstrijd geknokt. In de halve finale werd Zweden met 5-4 verslagen.

De ruim 13.000 uitzinnige Canadezen werd een prima schouwspel voorgeschoteld. Het thuisland kwam al snel op voorsprong door Heatley, maar nog voor het eind van de eerste periode werd deze teniet gedaan door Stralman. In de tweede periode kwamen de Zweden brutaal op 1-2 door Wallin. Canada boog deze achterstand echter al snel om tot een 3-2 voorsprong, waarna opnieuw Stralman voor Zweden de 3-3 aantekende. Nash en Green beslisten nog voor het einde van het tweede bedrijf de wedstrjd. De 5-3 achterstand kwamen de Zweden niet meer te boven. Het werd nog wel 5-4 door een doelpunt van Warf, maar dat was niet voldoende om de Canadezen uit de finale te houden.

Rusland had even daarvoor zich al van de finale verzekerd door Finland met 4-0 te verslaan. De Russen wervelden over het ijs en lieten geen spaan heel van de verbaasde Finnen. Dat het slechts 4-0 werd lag vooral aan het afronden van de Russische forwards. Het is voor het eerst dat de ijshockey grootmachten Rusland en Canada elkaar gaan ontmoeten in de finale van een wereldkampioenschap.