IOC wil mogelijk medailles Jones terug

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de jacht op atlete Marion Jones heropend. Gisteren verklaarde het IOC dat ze de 'zaak Jones' opnieuw gaat onderzoeken. Daarbij gaan ze kijken of ze de vijf Olympische medailles van de Amerikaanse kunnen terug vorderen.

Gisteren gaf Jones toe dat ze voor de Olympische Spelen van Sydney in 2000 doping gebruikte. In Australië won ze drie keer goud op de 100, 200 en 4 x 400 meter. Daarnaast pakten ze bronzen medailles bij het verspringen en de 4 x 100 meter.

"We juichen het toe dat er nu enig licht in de duisternis is in deze hele affaire", aldus IOC-president Thomas Bach. "Met deze bekentenis kunnen we de procedures versnellen." Bach zei verder dat het IOC nauw samenwerkt met de internationale atletiekfederatie IAAF. "We kunnen snel handelen. Met de bekentenis zijn de feiten duidelijk. Ik denk dat de zaak voor het einde van het jaar is afgerond."

Vorig jaar werd Jones positief getest op het gebruik van bloeddoping, maar de contra-expertise pleitte haar vrij. Het was niet voor het eerst dat de Amerikaanse sprintster in verband werd gebracht met doping. De directeur van voedingssuplementenfabrikant Balco zei al eerder dat hij Jones in het verleden van prestatiebevorderende middelen heeft voorzien.