FIFA gaat strijd aan tegen gokschandalen

De FIFA heeft aangekondigd dat ze de wedpatronen op sportwedstrijden op internet beter in de gaten gaan houden. Wedstrijden waarop opvallend veel wordt gegokt, kunnen dan nader worden onderzocht. De wereldvoetbalbond hoopt dat ze met deze maatregel omkoopschandalen kunnen voorkomen.

"We moeten de integriteit van de sport bewaken", aldus een woordvoerder van de FIFA. "Daarom moeten we ervoor zorgen dat de weddenschappen geen negatieve invloed hebben op de voetbalwedstrijden."

De FIFA wil de bookmakers en wedkantoren contractueel verplichten onregelmatigheden te melden. Vorig jaar, tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland, was de wereldvoetbalbond met succes een samenwerking aangegaan met verschillende wedkantoren.

"Omkoopschandalen zijn niet alleen van deze tijd. Maar door de komst van internet hebben ze een andere dimensie gekregen. We willen toewerken naar een transparant systeem. Op de lange termijn moeten de nationale bonden de gegevens ook kunnen inzien", aldus een woordvoerder van de FIFA.