[Giro] Koninginnenrit prooi voor Ricco

De vijftiende etappe in de Ronde van Itali bracht de renners van Trento naar Tre Cime Di Lavaredo. De etappe werd gewonnen door Riccardo Ricco, de renner van Saunier Duval was na 184 kilometer de snelste.

De koninginnenrit bracht de coureurs over de Passo di San Pellegrino, de Passo di Giau en de Passo Tre Croci. Als slotstuk moest nog de Tre Cime di Lavaredo worden overwonnen. Gedurende het begin van de koers ontstond er een kopgroep met achttien renners waaronder de drager van het Maglia Roza Danilo di Luca, Leonardo Piepoli, Paolo Bettini, Riccardo Ricco en Michael Rasmussen. De voorsprong van de achttien liep op tot 3’50” op het peloton. Op de Passo di Giau werd de kopgroep snel uitgedund. Uiteindelijk bleef er een groep van vier over met daarin Ricco, Piepoli, Julio Perez Cuapio en Ivan Parra. Naarmate de top van de Passo di Giau naderbij kwam besloot Di Luca in de aanval te gaan, hij kreeg Andy Schleck, Damiano Cunego, Eddy Mazzoleni en Gilberto Simoni mee.

Op de top bleek Di Luca een achterstand van 2’25” op de groep Piepoli te hebben. Vervolgens volgde de afdaling waarna de volgende berg beklommen mocht worden. De Passo Tre Croci doemde, met nog 25 kilometer voor de wielen, op voor de vier leiders. Op de Tre Croci bleek Mazzoleni er genoeg van te hebben en sprong weg uit de groep met de roze trui-drager. De Italiaan had een minuut achterstand op de vier koplopers bij het passeren van de top.

Zeven kilometer moest nog worden verreden toen Ricco demareerde uit de kopgroep van vier. Parra, die het daarvoor zelf nog even probeerde, zette de achtervolging in maar slaagde er niet in de Sanier Duval-renner snel terug te pakken. Ondertussen fietste Mazzoleni nog steeds alleen met de leiders vlak voor zich. Door het grote verschil met Di Luca reed de Astana-coureur virtueel al in het roze.

Cuapio moest in de laatste kilometer lossen na een demarrage van Ricco. Piepoli, de teamgenoot van Ricco, dichtte het gat, Parra kon nog wel volgen. Niet veel later moest de Spanjaard de twee Saunier Duvals laten gaan. De overwinning ging naar Ricco, tweede werd Piepoli.


Submitter:  Bron: FOK!sport