Van Basten: "Uitvoering niet optimaal"

Marco van Basten, bondscoach van het Nederlands Elftal, was gisteren niet tevreden over de wedstrijd tegen Roemenië (0-0). Volgens de oefenmeester lag het niet alleen aan de spelers. Ook het veld zou volgens hem niet echt mee hebben gewerkt.

"Ik heb niet genoten, dat lijkt me duidelijk. Ik had op meer gehoopt, maar Roemenië is wel een goeie tegenstander. We waren niet in staat om een hoog tempo te hanteren. Het veld hielp ons ook niet. In een kleine ruimte stuiterde de bal alle kanten op. De uitvoering was niet optimaal.", aldus Van Basten.

De bondscoach vervolgde: "Roemenië heeft negentig minuten lang de mogelijkheid gehad om te counteren, dan heb je goeie verdedigers nodig. Daarom heb ik Joris Mathijsen en Wilfred Bouma laten staan. Dan heb je achterin iets extra's, maar aanvallend opbouwend is het dan iets minder. Je moet voor zekerheden in je elftal kiezen."

Van Basten was overigens van mening dat hij juist gehandeld had door Klaas-Jan Huntelaar in het veld te laten staan. Dit ging ten koste van Dirk Kuyt. "We bleken niet in staat om met een hoog baltempo op het middenveld de voorhoedespelers aan te spelen, het duurde allemaal net iets te lang. Kuijt? Heb ik niet overwogen om in te brengen. Klaas-Jan Huntelaar kan vanuit het niets scoren."

Ook de spelers waren teleurgesteld over de remise tegen de Roemeense nationale ploeg. "Het ging erg moeizaam, we kwamen er gewoon niet door. Te veel jongens zijn niet in vorm. Dit is gewoon even balen. Het betekent ook dat we nu in Slovenië móéten winnen", liet Arjen Robben weten. Wesley Sneijder zag het enigszins positiever in: "Er zat niet veel in. Het is lastig spelen tegen Roemenië, maar een drama vond ik het niet. Achteraf moeten we nog tevreden zijn met een punt."