Dopingcontrole in golfsport stap dichterbij

De internationale golffederatie maakte vandaag bekend dat deelnemers aan het WK-amateurgolf mogelijk worden getest op het gebruik van verboden middelen. De stap naar een algehele dopingcontrole in de golfsport is zo een stapje dichterbij gekomen.
De afgelopen jaren is de golfsport steeds meer een krachtsport geworden. Volgens de golffederatie zou het goed mogelijk kunnen zijn dat beoefenaars van de golfsport vaker naar anabole steroïden en groeihormonen grijpen. Ook het gebruik van bètablokkers, om opspelende zenuwen en hartkloppingen te voorkomen, zouden een verleiding voor de sporters kunnen zijn.

In Frankrijk, waar bij iedere sport wordt gecontroleerd op dopinggebruik, heeft controle bij golfwedstrijden al diverse positieve gevallen opgeleverd. Volgens The Guardian werden de afgelopen vijf jaar 157 spelers gecontroleerd, 21 spelers zouden positief getest zijn. In de meeste gevallen werden sporen van cocaïne of XTC gevonden.

De nu aangekondigde controles tijden het WK in Zuid-Afrika moeten niet worden gezien als een voorproefje voor een algehele dopingcontrole. Ook ontkent de golffederatie dat de golfsport kampt met serieus dopinggebruik. Tijdens het aankomende ‘Brits Open’ zullen zeker geen controles worden uitgevoerd, zo benadrukte directeur van het prestigieuze toernooi, Peter Dawson