Voorbeschouwing Duitsland - Portugal

Portugal en Duitsland strijden vanavond in Stuttgart om de bronzen medaille. De troostfinale is wel eens onderwerp van discussie, maar brengt vaak spektakel teweeg. Daarom wil de FIFA er nog niet vanaf.

Duitsland kan niet beschikken over Arne Friedrich, Michael Ballack en Per Mertesacker, die allen met (lichte) blessures kampen. Voorin ontbreekt Miroslav Klose wellicht wegens kuitklachten. Vermoedelijk wordt Klose WK-topscorer, maar nog één doelpunt zal de taak van Thierry Henry en Lukas Podolski nagenoeg onmogelijk maken. In het doel vervangt Oliver Kahn zijn (voormalige?) rivaal Jens Lehmann. Portugal moet het doen zonder de geschorste Ricardo Carvalho en de geblesseerde Miguel. Zij worden afgelost door respectievelijk Ricardo Costa en Paulo Ferreira.

Vanavond bekampen Portugal en Duitsland elkaar voor de vijftiende keer. Die Mannschaft won zes keer, Portugal ‘slechts’ driemaal. Twee van die Portugese zeges kwamen echter hard aan. In 1985 waren de Zuid-Europeanen het eerste team dat Duitsland op eigen bodem klopte in een WK-kwalificatieduel. Toevalligerwijs was Stuttgart plaats van handeling, net als vanavond. De laatste ontmoeting dateert uit juni 2000, tijdens het EK in Nederland en België. Portugal zegevierde met 3-0 in de Kuip en elimineerde daarmee de regerend Europees kampioen.

Eens in de vier jaar weerklinkt de roep om afschaffing van de troostfinale. De UEFA heeft na het EK van 1980 de wedstrijd om plaats drie in de ban gedaan, de FIFA peinst er voorlopig niet over. ”Wij geloven dat deze wedstrijd nog steeds waardevol is”, benadrukt woordvoerder Markus Siegler. ”Voor spelers maakt het veel uit of ze derde of vierde worden. Het draait allemaal om prestige, en zeker de aanwezigheid van Duitsland zorgt dit keer voor een speciaal tintje.”

De afgelopen drie troostfinales waren het aanzien meer dan waard. In 1994 en 1998 besloten respectievelijk Zweden (4-0 tegen Bulgarije) en Kroatië (2-1 tegen Nederland) een prachtig toernooi op stijlvolle wijze. Vier jaar geleden maakten Zuid-Korea en Turkije er een zeer boeiend schouwspel van, waarin Hakan Sükür tekende voor het snelste WK-doelpunt aller tijden. Al na elf seconden scoorde de Stier van de Bosporus. Uiteindelijk won Turkije met 2-3.


21.00 uur, Stuttgart, Duitsland - Portugal:

Vermoedelijke opstellingen:

Duitsland: Kahn, Jansen, Metzelder, Huth, Lahm, Schneider, Kehl, Borowski, Frings, Podolski, Klose.

Portugal: Ricardo, Ferreira, Meira, Costa, Valente, Costinha, Maniche, Figo, Ronaldo, Deco, Pauleta.

Scheidsrechter: Toru Kamikawa (Japan)


En wat denkt de FOK!-sportcrew?
Bevrijd van alle druk werpen de ploegen alle schroom van zich af. Net als in 2002 ontstaat er een boeiende partij. Ook ditmaal legt de organisator het af: Portugal wint met 3-2.

Submitter:  Bron: BBC, FOK