McEwen is weer iedereen de baas

Robbie McEwen heeft voor de derde keer toegeslagen in de Ronde van Frankrijk. Na een geschiedenisloze etappe toonde de Australiër zich opnieuw vooruit de snelste in de massaspurt.

Om 13.00 uur vertrokken de overgebleven 171 renners (Fabio Sacchi verscheen niet meer aan de start) voor opnieuw een vlakke rit. Ditmaal zette men koers richting het Bretonse Vitré om een opvolger te zoeken voor Marcel Wüst, de laureaat van 2000. In tegenstelling tot de voorgaande dagen viel het met de lengte alleszins mee: slechts 189 kilometer moest er worden afgelegd. De enige hindernis van betekenis vormde de Côte de la Huniere, een hellinkje van de derde categorie.

Zoals gebruikelijk barste zodra het startschot weerklonk de hel los. Na zo’n tien kilometer kreeg een kwintet enigszins de ruimte. Giuseppe Guerini, Stéphane Augé, Vicente Garcia Acosta, David Lopez Garcia en Magnus Backstedt. Vlak na de ‘top’ van Huniere waren ze er weer aan voor de moeite. Niet lang daarna waagde een nieuw vijftal een poging. Augé was opnieuw bij de pinken en ditmaal sprongen Christian Knees, Florent Brard, Anthony Geslin en Benoit Vaugrenard mee met de Fransman.

De vijf leiders kregen al snel het gezelschap van twaalf coureurs die het peloton eveneens ontvluchtten. Daaronder klinkende namen als Tom Boonen, Thor Hushovd, Juan Antonio Flecha, Philippe Gilbert en Axel Merckx. Dit kon de hoofdmacht natuurlijk niet laten begaan. Na een korte achtervolging werd het gros tot de orde groepen. Backstedt, Geslin en Brard bleven als enigen over. Met permissie van de hoofdmacht mocht dit trio snel uitlopen, naar drie, vier en uiteindelijk zelfs vijf minuten.

Een vrijgeleide kregen de avonturiers opnieuw niet. Quick-Step en Davitamon-Lotto zetten zich vol overtuiging op kop, af en toe ondersteund door Rabobank en Crédit Agricole. Het verschil slonk zeer snel, zodat de sprintersploegen het tempo geregeld drukten. Met vijftien kilometer voor de boeg was de marge nog altijd een kleine minuut, maar kansrijk waren de koplopers nooit.

Op een kleine vier kilometer vond de samensmelting plaats en kon de voorbereiding op de sprint beginnen. Lampre nam nadrukkelijk het initiatief in de straten van Vitré. In de sprint stond er echter geen maat op Robbie McEwen. De Australiër had andermaal enkele lengtes voorsprong op de nummer twee, ditmaal Daniele Bennati. Boonen finishte als derde en blijft in de gele trui. Oscar Freire gaf zijn etappewinst van gisteren geen vervolg en eindigde als zesde.

Morgen hebben de rappe mannen een relatieve rustdag, want met een 52 kilometer lange tijdrit zijn de klassementsrenners aan zet. Het parcours tussen Saint-Grégoire en Rennes is bijna volledig vlak, iets voor echte rouleurs dus. De vraag is niet of maar aan wie Boonen zijn gele tricot prijsgeeft. Zondag volgt een overgangsrit, waarna de renners maandag kunnen genieten van een eerste rustdag.

Uitslag zesde etappe:

#CoureurPloegTijd
1.Robbie McEwen (Aus)DAV4.16.17
2.Daniele Bennati (Ita)LAMz.t.
3.Tom Boonen (Bel)QUIz.t
4.Bernhard Eisel (Oos)FDJz.t.
5.Thor Hushovd (Noo)CAz.t.
6.Oscar Freire (Spa)RABz.t.
7.Erik Zabel (Dui)MILz.t.
8.Luca Paolini (Ita)LIQz.t.
9.Gert Steegmans (Bel)DAVz.t.
10.Inaki Isasi (Spa)EUSz.t.
11.David Kopp (Dui)GERz.t.
12.Jimmy Casper (Fra)COFz.t.
13.Steven de Jongh (Ned)QUIz.t.
14.Arnaud Coyot (Fra)COFz.t.
15.Marco Velo (Ita)MILz.t.
16.Isaac Galvez (Spa)CDIz.t.
17.Fabian Wegmann (Dui)GERz.t.
18.Cristian Moreni (Ita)COFz.t.
19.Alexandre Botcharov (Rus)CAz.t.
20.Jimmy Engoulvent (Fra)CAz.t.

Submitter:  Bron: FOK!