Barcelona niet blij met Arsenal en United

Barcelona-baas Joan Laporta is boos op de Engelse voetbalclubs Arsenal en Manchester United. Beiden clubs halen steeds vaker jong talent weg uit de jeugdopleiding van de Spanjaarden en Laporta is daar niet blij mee.

De Catalanen investeren veel geld in hun jeugdopleiding maar steeds vaker zien ze jong talent voor een schijntje vertrekken. Afgelopen seizoen investeerde de club 7 miljoen euro in haar opleiding. "Maar we hebben een groot probleem met Engelse clubs die onze jeugdspelers weg proberen te lokken. Eerst deden ze dit bij Franse clubs en het lijkt erop dat wij nu aan de beurt zijn", aldus Laporta.

Het bekendste voorbeeld van een talent dat jong de overstap heeft gemaakt van Barcelona naar de Premier League is Cesc Fabregas. Fabregas stond in de Champions League finale in de basiself van Arsenal. Maar Barça verloor ook Gerard Pique aan Manchester United en nu staat de veelbelovende middenvelder Fran Merida in de nadrukkelijke belangstelling van Arsenal.

"Het probleem is dat Engelse clubs geen eigen jeugdsysteem hebben en dus hun spelers ergens anders moeten zoeken. Britse clubs bieden 14, 15, 16-jarige jongens astronomische bedragen aan. Om etische redenen kunnen wij daar niet tegenop. Dat was het geval bij Fabregas, bij Pique en nu bij Merida."

Door een juridische fout kan Fran Merida voor een schijntje de Catalanen verlaten. In 2003 zetten de ouders van de speler hun handtekening onder een amateurcontract en een voorcontract. Maar behalve de handtekening van de ouders zijn er ook drie handtekeningen van de club nodig om het document rechtsgeldig te maken. Er is echter slechts één handtekening gezet door de club.

"De speler heeft in de afgelopen weken een stage volbracht bij Arsenal. Hij is nu op vakantie maar zal niet terugkeren naar Barcelona", aldus de zaakwaarnemer van Merida, Joseba Diaz.

Laporta hoopt dat de voetbalbonden tot een oplossing kunnen komen. "De internationale organisaties moeten een duidelijke richtlijn opstellen voor dit soort situaties. Toch zijn we blij en trots, want 50 procent van ons team is afkomstig uit de eigen opleiding"