Lola terug in de Formule 1?

Het Britse merk Lola is bezig met de voorbereidingen op een terugkeer naar de Formule 1. Eigenaar Martin Birrane zegt met twee nieuwe teams in gesprek te zijn, maar welke dat zijn wil hij nog niet bekend maken.

Hoewel vorige week de laatste startplek voor 2008 vergeven werd aan Prodrive, zegt Lola dat er serieuse plannen zijn voor het leveren van auto’s aan een nieuw Formule 1-team. "We zijn hier serieus mee bezig. Het is voor een constructeur als Lola volstrekt logisch om in de Formule 1 actief te zijn en daarom zijn we in gesprek met verschillende teams. Dat de plaatsen voor 2008 nu vergeven zijn heeft daarin niets veranderd", aldus Birrane.

Birrane zei verder dat het om compleet nieuwe teams gaat. "Een van hen heeft al een motor, de ander nog niet, maar ze zijn allebei serieus bezig met een entree in de Formule 1. Wij hebben de kennis in huis om een auto voor ze te bouwen. Wie het zijn kunnen we nog niet bekendmaken."

Als chassisbouwer is Lola momenteel actief voor onder andere de Champ Cars en de Formule 3-series. Als Lola er in gaat slagen een plaats op de grid te veroveren, dan zou dat voor het eerst weer zijn sinds 1997 dat het team actief is in de Formule 1. Toen werd de constructeur door sponsor Mastercard gedwongen om een jaar eerder dan gepland te debuteren. Daardoor kwam Lola in Australië op de proppen met de T97/30, een wagen die niet getest was en geen windtunnel van binnen had gezien. Coureurs Ricardo Rosset en Vincenzo Sospiri konden niets uitrichten met de veel te zware auto en kwalificeerden zich niet. Nog voor de race trok Mastercard zich terug en was het avontuur voorbij.

Birrane redde Lola van een faillissement, maar de nieuwe eigenaar is niet van plan dezelfde fout nog eens te maken. "We gaan onszelf niet voor schut zetten. Dit is een serieus plan."