Wellington Mara (89) overleden

Wellington Mara, de laatste van de grondleggers van de huidige NFL, is vandaag overleden. Hij werd 89 jaar.

In 1930, tijdens de crisisjaren, schonk Tim Mara de New York Giants aan zijn zoons Jack (22) en Wellington (14) teneinde het voortbestaan van de club te garanderen. Tot zijn dood in 1965 hield Jack de zakelijke touwtjes in handen, terwijl Wellington de sportieve teugels hanteerde. Dit resulteerde in een aantal opmerkelijke doch zeer succesvolle transfers en drafts van legenden als quarterback Y.A. Tittle, defensive end Andy Robustelli, back Frank Gifford en tackle Roosevelt Brown.

De Maras worden gezien als enkelen van de meest invloedrijke eigenaars uit de geschiedenis van de NFL. Als eigenaars van het grootste team in de grootste markt besloten de broers begin jaren '60 tot de introductie van het delen van de televisie-inkomsten. Dit concept zorgde voor een gelijkwaardigheid in de competitie die nog altijd voortduurt en later ook in andere professionele sportcompetities in de VS is ingesteld. Vader Tim was een van de grondleggers van de originele NFL, alsmede een van de initiatiefnemers voor de Hall of Fame in Canton, Ohio. In 1997 kreeg Wellington daar al een plaats naast zijn vader.

The Duke, zoals Wellingtons bijnaam luidde, was vanaf de stichting van de Giants in 1925 tot aan zijn dood een belangrijke figuur voor de club. Hij is met afstand de jongste persoon ooit die zich eigenaar van een professioneel sportteam mocht noemen.