Porto en Once Caldas sluiten tijdperk af

Aankomende zondag sluiten FC Porto en het kleine provincieclubje Once Caldas in het Japanse Yokohama een tijdperk af.

Voor de 43e en de laatste maal zullen de kampioen van Europa en Zuid-Amerika tegen elkaar spelen in de strijd om de wereldbeker. Vanaf aankomned seizoen zijn de zes continentale kampioenen van de wereldvoetbalbond FIFA welkom op het toernooi om de wereldbeker. Daar is dan een prijzengeld van 11,5 miljen euro mee gemoeid.

De eerste wedstrijd om de wereldbeker werd gespeeld in 1960, toen ging het nog over twee wedstrijden. Twee maal ging het duel niet door, in 1975 en 1978.

Van de 42 wedstrijden, werden er 22 door de Zuid-Amerikaanse clubs gewonnen. Twintig maal won Europa waarbij Ajax twee keer (1972 en 1995) en Feyenoord (1970) een keer de beker binnenhaalden. PSV verloor de finale in 1988 met strafschoppen van Nacional.

Het Portugese Porto won het afgelopen seizoen de Champions League finale. Van dat team is inmiddels nog maar weinig over. De Portugezen verloren zeven spelers en trainer Mourinho, die naar Chelsea verkaste. Afgelopen woensdag plaatste de club zich ternauwernood voor de achtste finales van de Champions League door uitgerekend Chelsea met 2-1 te verslaan. Porto won in 1987 de wereldbeker, toen versloeg het Penarol uit Uruguay met 2-1 in de verlenging.

Once Caldas is de tegenstander van Porto. Het is een klein provincieclubje dat uit de Andes in Colombia komt. De ploeg veroverde begin juli verrassend de Copa Libertadores, door in de finale te winnen, na penaltys`s, van titelverdediger Boca Juniors.