Journalist Pamela Hemelrijk (62) overleden

In haar woonplaats Amsterdam is journalist en columnist Pamela Hemelrijk gisteren op 62-jarige leeftijd overleden. Hemelrijk stierf plotseling aan een hartstilstand. Ze wordt zaterdag gecremeerd. Dat maakte haar familie vandaag bekend.

Hemelrijk werkte in haar journalistieke carrière onder meer voor het Algemeen Nederland Persbureau (ANP). Daarna schreef ze voor de kranten AD en Metro. Voor het AD schreef ze artikelen en columns tot het voorjaar van 2002, voor Metro schreef ze tot 2006 columns. Hemelrijk was ook actief voor een aantal websites, waaronder De Gezonde Roker van Theo van Gogh en voor de stichting Vrienden van Pim Fortuyn.

In 2002 weigerde het AD enkele omstreden columns van haar te plaatsen. De hoofdredactie kon zich niet vinden in het taalgebruik en de kritische kijk in haar stukken, vooral over de mediaberichtgeving rond Fortuyn. Hemelrijk plaatste de geweigerde columns vervolgens op de website van Theo van Gogh. In februari 2003 werd Hemelrijk uit het Haagse perscentrum Nieuwspoort gezet, omdat er een taart in haar tas bleek te zitten waarmee ze mogelijk iemand wilde bekogelen. Na dit incident werd ze door het AD geschorst en diende een rechtszaak over haar ontslag, die het AD overigens verloor.