Regering wil verbod op gewelddadige films en games

De Nederlandse regering is van mening dat zeer gewelddadige films en games een schadelijke invloed kunnen hebben op de jeugd. Om deze reden zouden ze onze jeugd hiervoor moeten kunnen afschermen. Er is daarom een onderzoek gestart om te kijken of het mogelijk is om de verkoop van deze films en games aan banden te leggen.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie verklaard: "We hebben het over bijvoorbeeld spelletjes waarin het doden en misbruik van mensen tot vermaak wordt gemaakt. We gaan bekijken hoe we dat effectiever kunnen aanpakken."

Hij liet verder weten dat het zeer lastig is om gewelddadige games en films te bestrijden. Het er voor zorgen dat er geen extreem gewelddadige beelden op internet verschijnen is een onmogelijke opgave en ook verboden films en games kunnen gemakkelijk geïmporteerd worden vanuit het buitenland.

Dit is niet de eerste keer dat gewelddadige games het gespreksonderwerp zijn bij de hoge here in Den Haag. Eerder dit jaar was de aangekondigde release van Manhunt 2 hiervoor al een directe aanleiding. Toen lukte het minister Hirsch Ballin echter niet om de game te verbieden. Dit in tegenstelling tot diverse van zijn collega's in het buitenland die het wel voor elkaar kregen. Zo werd de game in onder meer Engeland, Ierland en italië wel verboden.