[Update] Japans onderzoek wijst uit waarom de 360 stuk gaat

Met een faalpercentage dat volgens polls zou kunnen oplopen tot zeker 30% is de Xbox 360 niet een van de meest betrouwbare apparaten ooit. Oververhitting, bekrassing van de discs en natuurlijk de beruchte Red Ring of Death zijn dingen waar elke bezitter voor vreest. Japans nieuws bureau Nikkei heeft onderzoek laten doen naar het ventilatie-systeem van de console. Hiervoor werden twee systemen getest, eentje die gekocht was in 2005 en eentje die gerepareerd was in 2007. Uit het onderzoek kwamen wat interessante resultaten:

Het temperatuurverschil tussen de console en de kamer nam toe tot wel 22 graden. Het streefverschil tussen geventileerde lucht en de kamertemperatuur ligt rond de 10 graden voor de meeste apparaten van tegenwoordig. "The 22 degrees C is quite a large gap...", aldus de onderzoeker.
The draaisnelheid van de ventilator was ongeveer de helft van een normale desktop PC, waarschijnlijk vanwege geluidsoverlast tijdens het games.
Volgende de onderzoeker:"The heat sink on the graphics LSI is so small, I wonder if it can really cool down the board." De reden hiervoor zou zijn dat hij wel klein moest zijn, wilde de disc-drive er nog boven passen.
Binnen vijf minuten na het opstarten van een game steeg de temperatuur van de graphic LSI heat sink tot 70 graden. Na vijftien minuten was de temperatuur op de processor gestabiliseerd op 58 graden, maar die van de graphic LSI was gestegen tot 80 graden. Als het erg warm zou zijn in de kamer, denk aan 35 graden, dan zou de temperatuur zelfs kunnen stijgen tot 100 graden. Met wat stof in de ventilator zou dit zelfs nog meer kunnen worden.
The console die gerepareerd was in 2007 had geen nieuwe heat sink gekregen op de graphics LSI.

Voor het nalezen van het onderzoek kun je hier terecht.

[Update] Microsoft heeft inmiddels een persbericht uit laten gaan waarin ze reageert op het onderzoek:

There is no single root cause or systemic issue with any of the Xbox 360 consoles. With such a complex consumer electronic product that contains more than 1700 different components and 500 million transistors, there are obviously many things that can malfunction at any given time. The vast majority of customers who own Xbox 360 consoles continue to have a terrific experience. As Microsoft didn't participate in the test, we cannot comment on any findings."

Met dank aan bierjoost voor de submit