Californië verbiedt verkoop van gewelddadige games

Na het bestrijden van buitenaardse wezens, duivels en totalitaire regimes, heeft Arnold 'Governator' Schwarzenegger zijn pijlen gericht op de nieuwste bedreiging voor het menselijk ras: videogames. 'California bill AB1179' die op 7 oktober door de Governator werd getekend zorgt ervoor dat de verkoop van 'gewelddadige' games aan minderjarigen per 1 januari 2006 verboden wordt. Wat precies een 'gewelddadige' game is, staat omschreven als: "een computerspel die de gebruiker de mogelijkheid geeft een afbeelding van een menselijk wezen te doden, verminken, ontleden of seksueel te misbruiken."

Het is natuurlijk niet vreemd dat de meeste M 'Mature' en T 'Teen' games onder die omschrijving zullen vallen. Het verbod zal kracht worden bijgezet met een boete van $1.000 dollar voor iedere verkoper die de nieuwe wetgeving aan zijn laars lapt. Daarnaast zal op iedere game een zwart met witte stikker geplakt worden die de waarschuwingen op sigarettenpakjes zal doen verbleken.

De Amerikaanse Entertainment and Software Association (ESA), tevens moederbedrijf van de ESRB, heeft in een reactie laten weten niet blij te zijn met het besluit van de gouverneur. Doug Lowenstein, president van de ESA, zei in een reactie het volgende: "AB1179 is een slag in het gezicht voor verkopers, zal slechts belastinggeld verspillen en uiteindelijk ongeldig worden verklaard door de rechtbank, net als voorgaande wetgevingen die hetzelfde probeerden te bereiken." De ESA is al voorbereidingen aan het treffen om de wetgeving ongeldig te laten verklaren.