Microsoft en Toshiba werken samen aan HD-DVD

Microsoft en Toshiba hebben onlangs aangekondigd dat ze zullen samenwerken in de ontwikkeling van PC's, consumenten electronica en waarschijnlijk ook de volgende generatie DVD technologie HD-DVD.

Toshiba, de op drie na grootste PC Notebook ontwikkelaar, en Microsoft, het grootste software-bedrijf, hebben al een aantal jaar samengewerkt aan computers en mobiele apparaten. In mei sloten beide bedrijven een overeenkomst waarin stond dat ze van elkaars patenten gebruik mochten maken.

Nu hebben beide bedrijven gemeld dat er waarschijnlijk een samenwerking tot stand komt in de ontwikkeling van HD-DVD. De HD-DVD spelers zullen dan Microsoft Windows software gaan gebruiken, waardoor voor Toshiba een hoop kosten zullen wegvallen voor de ontwikkeling van de volgende generatie DVD spelers. Ook de ontwikkeltijd zal verkort worden door de overeenkomst.

Toshiba wil de HD-DVD spelers tegen het einde van het jaar lanceren in Japan en de Verenigde Staten. HD-DVD is een concurrent voor Sony's Blu-Ray technologie. Sony en Toshiba vechten al drie jaar om steun van bedrijven voor hun formaat.

Bill Gates heeft gezegd dat Microsoft, ondanks de steun voor Toshiba, evengoed neutraal zal blijven in deze oorlog.