ATI videokaart voor Xbox 2 bijna gereed

Medewerker van ATI Technologies Terry Nickerson liet deze week op een conferentie in New York weten dat de ontwikkeling van de grafische kaart die Microsoft zal gaan toepassen in de Xbox 2 bijna af is.

Nickerson liet gaf een korte mededeling over de betrokkenheid van ATI bij next-gen console ontwikkeling:

"[...]
"The other one that's starting to become, I think, a factor when you're looking at it from an investment point of view, are game consoles. We're actually winding down development on some of the Microsoft product. Both Nintendo and Microsoft will be royalties."
[...]"


Hier kunnen we uit opmaken dat de grafische kaart bijna af is en klaar om de fabriek in te gaan. En uiteraard zal Microsoft daarnaast ook nog een hoop uitdagingen te wachten staan voor het hele apparaat in z'n geheel in productie kan.

Dit klopt aardig met de verwachtte release van de Xbox 2 die verwacht wordt eind 2005 in de VS uit te komen. Het suggereert ook dat de ontwikkelaars, die op dit moment al aan het de ontwikkeling van games voor de nieuwe console (op dit moment gebaseerd op PowerMac G5 systemen) bezig zijn, begin volgend jaar misschien al kunnen gaan werken op meer specefiekere hardware voor de Xbox 2.

Ook bevestigt het commentaar van Nickerson dat Nintendo, net als Microsoft een technologie gaat gebruiken waar zij zelf het patent op heeft. Van de kant van Nintendo is dit niet echt een verassing gezien het feit dat Nintendo altijd wel technieken gebruikten waar zij zelf patent op had. Maar voor Microsoft is dit wel een verandering, want zij kocht voorheen massaal de apparatuur van bedrijven als NVIDIA en Intel.