Wouter Bos lobbyt bij Geithner

Minister van Financiën Wouter Bos heeft maandag in een gesprek met zijn Amerikaanse collega Timothy Geithner gesproken over de nieuwe G20-top eind september in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Nederland zit niet bij de G20, maar wil wel graag meedoen.

"We hebben het er uitgebreid over gehad", zei Bos vanuit Washington na afloop van zijn ontmoeting met Geithner. "Maar definitief staat er nog niets vast." Bos en premier Jan Peter Balkenende doen er alles aan om opnieuw uitgenodigd te worden bij de G20, waar de belangrijkste economieën van de wereld bijeen zitten. 

Bos zegt dat Geithner en hij op één lijn zitten, vooral op het gebied van extra toezicht op financiële markten. Bij de vorige G20-top was Geithner onder de indruk van Bos wegens zijn 'herenakkoord', een code over beperkte beloningen bij financiële instellingen die staatssteun ontvangen.

Nu hebben ze het niet meer over het herenakkoord gehad, maar in een speech die Geithner onlangs hield, "stonden dingen die bijna leken weggelopen uit ons akkoord met de banken'', aldus de trotse Bos. Ook waren Bos en zijn collega het eens over de noodzaak om "ontzaglijk goed op te letten bij wat er in de economieën in Oost-Europa nog mis kan gaan''.

Wouter Bos en Timothy Geithner