Tokio bestrijdt criminaliteit met bloemen

Een buurt in Tokio die geteisterd wordt door inbraken, heeft de oplossing in het bestrijden hiervan gezien in bloemen.

'Operation Flower' begon drie jaar geleden. Door bloemen te planten hoopte men dat meer mensen een oogje in het zeil houden terwijl ze ze water geven en verzorgen. "De beste manier om criminaliteit te voorkomen is meer mensen op de uitkijk hebben", aldus Kiyotaka Ohyagi, een woordvoerder van de stad.

Toen de buurtwacht er achter kwam dat er minder inbraken waren in gebouwen waar veel bloemen rondom te vinden waren, besloot de buurt tot de start van Operation Flower. Er werden overal vrijwilligers gezocht voor het planten van zaadjes rond de huizen.

De bloemen zijn onderdeel van een grotere campagne die criminaliteit moet tegengaan. De buurt heeft onder andere 200 beveiligingscamera's opgehangen en er zijn 9.000 vrijwilligers die geregeld patrouilleren in het gebied waar de meeste inbraken plaatsvinden. Daarnaast wordt de informatie over het aantal criminele activiteiten dagelijks naar de bewoners gestuurd via een e-mail.

Het project is zeker effectief te noemen aangezien het aantal inbraken in een paar jaar tijd met bijna 80% gedaald is.

"Onze bewoners zijn erg nauwlettend wat betreft het voorkomen van criminaliteit, en ze zijn er heel actief mee bezig", zo zegt Ohyagi.