Voorzitter Lagerhuis treedt af

De voorzitter van het Britse Lagerhuis, Michael Martin, zal vanmiddag aftreden als gevolg van het declaratieschandaal in de Britse politiek. De Schot zou de kwestie niet goed hebben aangepakt, berichten Britse media vandaag.

Volgens de Britse televisiezender Sky News zal Martin zijn aftreden vandaag bekend maken. Het bericht is nog niet officieel bevestigd.

Het blijft bovendien afwachten of Martin zich volledig terugtrekt uit de politiek, of dat hij enkel zijn voorzitterschap opgeeft maar wel MP blijft, om Labour een tussentijdse verkiezing in zijn kiesdistrict Glasgow te besparen, analyseert de krant The Daily Mail op zijn website.

Andere media melden dat Martin zou willen voorkomen dat hij wordt weggestuurd. Als Martin opstapt, is hij de eerste parlementsvoorzitter in meer dan 300 jaar Britse geschiedenis die voortijdig aftreedt.

Steeds meer Britse parlementariërs riepen de afgelopen dagen om het vertrek van Martin. Ze vinden dat hij de afgelopen jaren alles heeft gedaan om de declaraties geheim te houden. Een motie van wantrouwen tegen zijn persoon weigerde Martin gisteren te behandelen. Wel bood hij excuses aan voor "de verschrikkelijke schade aan de reputatie van dit huis".


En weer een kop die rolt in Brits declaratieschandaal  (foto: DAG)