PvdA: Koenders-norm voor hulporganisaties

PvdA-Tweede Kamerlid Chantal Gill'ard wil de hoge salarissen bij hulporganisaties aan banden leggen. Directeuren van deze organisaties zouden niet meer mogen verdienen dan de minister van Ontwikkelingssamenwerking. De organisaties riskeren hiermee het kwijtraken van overheidssubsidies. Gill'ard spreekt over de zogenaamde Koenders-norm.

Sinds 2005 is de code-Wijffels (pdf) van kracht. In deze code staan de spelregels "die het karakter hebben van principes voor goed bestuur." Over het salaris van directeuren werd het volgende geadviseerd. "De beloning van directeuren moet aansluiten bij het ideële karakter van de instelling. [...] In dat kader past een gematigde vaste beloning, niet gekoppeld aan de resultaten van de instelling. Van de directeur mag worden verwacht dat hij begrijpt dat zijn beloning niet dezelfde hoogte heeft als de beloning van vergelijkbare functies in het bedrijfsleven."

Kort gezegd kwam het er op neer dat de directeur van een goededoelenorganisatie niet meer mag verdienen dan de directeur-generaal op een ministerie. Volgens Gill'ard gaat het om een bedrag van 8.745 euro per maand, maar het ministerie spreekt over 9.098 euro per maand. Een aantal directeuren verdient momenteel meer dan dit bedrag. Gill'ard wil daarom een nieuwe norm vastleggen.