'Top Gear moet emanciperen'

De mannen van Top Gear worden mogelijk geforceerd om nieuwe presentatoren aan te nemen. Deze week is namelijk een nieuwe wet in Groot- Brittannië in werking die werkgevers aanstuurt om seksuele en etnische diversiteit in het personeelsbestand te krijgen.

Onder de nieuwe regelgeving scoren Top Gear en enkele andere programma’s van de BBC zeer slecht. Omdat BBC een publieke omroep is en dus betaald wordt door de staat, is er een grote kans dat Top Gear vrouwvriendelijker gaat worden. Eerder deze maand werd de show al beschuldigd van seksisme.

Hoogleraar in sociologie en vrouwenstudies Louise Livesey van de universiteit van Oxford claimde dat het productieteam van het populaire autoprogramma een mannenkliek is. Ook zouden er ook minder vrouwelijke gasten komen dan mannelijke.

Een producer van Top Gear pareerde de aantijgingen door op te merken dat bijna het halve publiek bestaat uit vrouwen. Daarnaast vindt hij het beledigend tegenover vrouwelijke kijkers dat Livesey aanneemt dat vrouwen alleen van programma’s kunnen genieten als er vrouwelijke presentatoren zijn.