'IsraŽl gaat Iran snel aanvallen'

Israël bereidt zich voor op een grootschalige militaire luchtaanval op Iraanse nucleaire installaties. Dat schrijft de Britse krant the Times onder vermelding van Israëlische defensie- en inlichtingenbronnen. Volgens de bronnen is een luchtaanval, zodra de regering-Netanyahu het licht op groen zet, een kwestie van dagen en "mogelijk zelfs uren".

Volgens de Britse krant wil Israël de publieke opinie in eigen land via twee grootschalige burgerbeveiligingsoefeningen klaarstomen voor Iraanse vergeldingsaanvallen. Israël heeft 'meer dan tien doelwitten' in Iran in het vizier, luidde het.

Vorige zomer reeds had Israël in de Middellandse Zee grootschalige militaire oefeningen gehouden die golden als voorbereiding voor een luchtaanval op Iran. Bij die oefeningen lag het fictieve doelwit op 1.200 kilometer, ongeveer de afstand tot de nucleaire installaties in Iran.

Israël voelt zich steeds meer in het nauw gedreven doordat de Amerikaanse regering sinds het aantreden van president Barack Obama meer toenadering zoekt tot Iran, en daardoor zou Israël zelfstandig tot actie over kunnen gaan.

In juni 1981 deed Israël, tegen de wil van de VS, een soortgelijke actie onder leiding van de toenmalige Israëlische premier Menachem Begin. Toen werd de in aanbouw zijnde Iraakse kernreactor Osirak met de grond gelijk gemaakt. Toch zou Amerikaanse steun bijna noodzakelijk zijn volgens een zegsman van de Israëlische inlichtingendienst Mossad.

De Iraanse president, Mahmoud Ahmadinejad, reageerde schouderophalend op de nieuwe speculaties. Op de Dag van het leger in Teheran zei hij dat "geen enkel land Iran zelfs meer zal durven bedreigen gezien de militaire sterkte van ons land".

Israël bombardeerde in 1981 ondanks internationale druk zelfstandig de Iraakse kernreactor Osirak